De trage zomervraag

Zomer!

Voor de meesten van ons betekent dat vakantie. Tijd voor strand, wandelen, drie uur lang zomergasten kijken of eindelijk dat inspirerende boek lezen. In de vakantie ben je op afstand van de dagelijkse hectiek, kom je in een trager tempo, ontstaat ruimte in je hoofd. En juist in de vakantie komen opeens inzichten en voornemens op tijdens die lange wandeling of een goed gesprek. Komt die sluimerende vraag weer boven die zich wel vaker aandient, maar die in het snelle leven ook weer makkelijk verdwijnt.

Wat te doen met deze opborrelende zomervragen zoals:

  • Waarom voel ik me in bepaalde situaties gespannen
  • Waarom kom ik altijd tijd tekort
  • Hoe wordt ik steviger als persoon
  • Wat wil ik nu met mijn loopbaan
  • Hoe ga ik om met mijn leidinggevende


De juiste vraag bevrijdt het antwoord

We zijn vaak gefocust op het vinden van antwoorden en oplossingen, terwijl het veel essentiëler is jezelf tijd te gunnen de juiste vraag scherp te krijgen. Die antwoorden en oplossingen komen wel. Het helder krijgen van de juiste vraag, die bij jou speelt, is veel belangrijker. Een juiste vraag geeft namelijk richting en focus. Een juiste vraag bevrijdt het antwoord.

Erachter komen wat nu precies jouw vraagstelling is, is echter niet zo simpel. Na doorvragen, verder zoeken, blijkt er vaak een ‘vraag achter de vraag’ te zitten. Dan pas ben je bij jouw kernvraag gekomen, ben je bij de bodem van waaruit je kunt gaan bouwen, stappen nemen. En voor degenen die van snelheid houden; nu kun je vaart maken, tempo aanbrengen.

Daarbij kan het zo zijn dat jij voor jouw thema vooralsnog geen oplossing ziet of dat je er bewust voor kiest de trage vraag te laten rusten. Dit lijkt wellicht onbevredigend, toch geeft het ontdekken en scherp krijgen van jouw vraag al een stuk rust.

Socratische vragen

Een oude meester die de kunst van het vragen stellen beheerste, is natuurlijk Socrates. Hij stelde vragen, heel veel vragen om zo bij de kern te komen. Socrates werkte vanuit twee belangrijke principes. Ten eerste toetste hij met zijn vragen iemands visie op houdbaarheid. Ten tweede stelde hij vragen vanuit oprechte nieuwsgierigheid en verwondering. Alleen vanuit oprechte onwetendheid helpen Sokratische vragen iemand vanuit nieuwe perspectieven naar de situatie te laten kijken. Sokratisch vragen stellen is nu, een kleine 2500 jaar later, nog steeds een waardebron. Je kunt ze toepassen op jezelf, bij anderen en ook in de coachwereld is dit een bruikbaar instrument.

Voor na de vakantie

De aanzet van een trage vraag start soms tijdens de vakantie. Mijn advies is voorkom dat deze aanzet ten onder gaat in de snelle vraag & antwoord wereld na afloop van je vakantie. Geef jezelf een mooi schrift voor persoonlijke notities, observaties, gevoelens. Zijn deze het waard om mee aan de gang te gaan? Ben jij het waard hiermee aan de slag te gaan? En wie of wat heb jij hierbij nodig?Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief